Wat is de ideale teamsamenstelling voor jouw organisatie? | We Know People

13 april 2023

Zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven, werken mensen veelal in groepsverband. Wanneer het gaat om zakelijk samenwerken wordt er van mensen gevraagd dit efficiënt te doen. Dit draagt bij aan het sterk in de markt zetten van een goed product of dienst. Naast de individuele kwaliteiten van teamleden zijn er ook andere factoren van invloed op het resultaat dat door een team wordt neergezet. In deze insight bespreken we specifiek de invloed van de groepsgrootte van teams op het resultaat en delen we tips over hoe de individuele kwaliteiten van de teamleden verder kunnen worden versterkt en valkuilen binnen teams worden beperkt.

Social loafing 
Teamgrootte is één van de factoren die bepalend is voor het succes van teams binnen organisaties. Hoe groter een team is, des te meer onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor welke taak. Deze onduidelijkheid en slechte mate van meetbaarheid van individuele inspanningen werkt social loafing in de hand. Dit betekent dat individuen binnen een groep minder inspanning leveren dan wanneer zij individueel zouden werken. Het effect van social loafing wordt groter naarmate de groepsgrootte toeneemt. Een treffend voorbeeld hiervan is een touwtrekwedstrijd waarbij deelnemers vooraan het touw vaak met alle kracht trekken, terwijl degenen achterin steeds minder kracht zetten. Op de werkvloer is dit effect ook waarneembaar en wordt het groter naarmate de groepsgrootte toeneemt.

Naast de groepsgrootte zijn er diverse andere factoren waarop social loafing van invloed is. Een grotere afhankelijkheid van anderen binnen de groep, een verlaagde taak zichtbaarheid en een oneerlijke taakverdeling kunnen allen bijdragen aan het ontstaan ervan. Daarom is het van belang om een duidelijke taakverdeling op te stellen, waarbij voor iedereen zichtbaar is welke professional verantwoordelijk is voor welke taak. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de manager om te zorgen voor een vergelijkbare werklast voor alle teamleden en te werken met individuele verantwoordelijkheid.

Taakcomplexiteit
Een andere factor die binnen teams of groepen meespeelt is taakcomplexiteit. Dit betekent dat het bij simpele werkzaamheden gemakkelijker is om het team compact en efficiënt te houden. Maar naarmate de taken complexer worden, zijn er vaak meerdere professionals nodig met diverse kwaliteiten en expertises om het doel te bereiken. Om dit proces goed te coördineren en een efficiënt werkend team te creëren, is het van belang om de taken die nodig zijn goed te overzien en waar mogelijk op te delen in kleinere stukken. Op deze manier kunnen teams worden onderverdeeld in kleinere werkgroepen die elk verantwoordelijk zijn voor een specifieke taak. Hierdoor wordt de complexiteit van de taak verminderd en wordt de productiviteit en kwaliteit van de individuen binnen het team verhoogd. Wel blijft de manager verantwoordelijk voor het samenvoegen van het eindproduct van de losse taken tot een geheel. 

Inter-team samenwerking
Een laatste factor die optreedt binnen teams is de inter-team samenwerking. Dit is een manier van werken om ervoor te zorgen dat de samenwerking binnen en tussen teams soepel verloopt. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat managers een goed inzicht hebben in de behoeften van hun teams, maar ook dat zij begrijpen hoe de teams met elkaar samenwerken. 
Een goede afstemming tussen teams kan worden bereikt door regelmatig overleg te voeren, gemeenschappelijke doelen te stellen en elkaars sterke punten te benutten. Daarnaast kunnen managers ook interne communicatieprocessen verbeteren door bijvoorbeeld het gebruik van gemeenschappelijke communicatiekanalen te stimuleren en duidelijke richtlijnen voor communicatie op te stellen. Een ander belangrijk aspect van succesvolle teamcoördinatie is het bevorderen van een cultuur van openheid, diversiteit en transparantie, waarbij teamleden zich vrij voelen om ideeën en feedback te delen. Door een omgeving te creëren waarin teamleden zich gewaardeerd en gehoord voelen, kan de prestatie van het team verbeteren en kan de kans op miscommunicatie verminderen.

Zo stel jij het juiste team samen
Bij het samenstellen van teams kun je als manager rekening houden met de negatieve effecten van social loafing en de risico's van miscommunicatie bij grotere teams. Maar voor complexere taken zijn meer mensen nodig om het doel te bereiken. Er is geen vaste regel voor de ideale teamgrootte, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kennis over social loafing. HR directors en managers kunnen gebruikmaken van richtlijnen om een weloverwogen keuze te maken. Belangrijk is dat de professionals begrijpen waarvoor ze verantwoordelijk zijn en de variabelen kennen en kunnen toepassen. Bij We Know Executives passen we dezelfde benadering toe bij het zoeken naar de ideale kandidaat voor de rol, die past binnen het team.

Dit kan We Know Executives voor jou betekenen!
Als sparringpartner dagen wij jou uit om verder te kijken dan je huidige personeelsbestand. Door goed door te vragen naar jouw bedrijfscultuur, teamsamenstelling en de hard en soft functie-eisen ondersteunen wij jou door een concreet beeld te vormen van de perfecte kandidaat. Door onze recruitment consultants continu te inspireren en te trainen op het ontwikkelen van diversiteit & inclusie ontwikkelt ons team zich steeds verder. Daardoor wordt onze talentpool met kandidaten steeds omvangrijker en divers.

Ben je na het lezen van deze insight nieuwsgierig geworden hoe wij jou als (HR) director of team manager kunnen ondersteunen in de werving & selectie van professionals? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over!

Neem contact met ons op!

Een samenwerking met We Know Executives betekent de volgende stap voor de groei van jouw organisatie. We staan klaar om je te leren kennen!

Ons telefoonnummer:  (+31) 023 - 200 01 00.